Zoeken
  • Sandra

Wat is spiritualiteit?

Bijgewerkt: 19 apr 2020

Zijn het allemaal zweverige bomenknuffelaars? Of is er toch meer aan de hand?Tot tien jaar geleden voelde ik instant weerstand bij woorden als spiritualiteit. Sprak me niet over chakra's want ik geloofde geen woord meer dat uit je mond zou komen. Tot in plots spiritueel ontwaakte en mijn wereld op zijn kop gezet werd. Ik geloofde zelfs niet in 'spiritualiteit', ik vond het zweverig en plots overkwam het me toch. 


Ontwaken

Hoe 'wakker' zijn we werkelijk als hersenonderzoek aantoont dat we 95% van de tijd puur op routine leven?

Het is dan ook een diepgaand persoonlijk proces geweest de laatste tien jaar. Tot dan focuste ik me louter op de psychologische ontwikkeling als mens. Maar plots bleek er een heel ander ontwikkelingsproces parallel te lopen; de ontwikkeling van de ziel. Deze twee gaan hand in hand, ontdekte ik. Hoe kijk ik nu tegen spiritualiteit aan? 


Er is niets zweverig aan spiritualiteit. Veel van de inzichten die ik opdeed, zijn gebaseerd op kwantumfysica en dus wetenschappelijk onderbouwd. Zo is bewezen dat we allemaal bestaan uit energie dat een soort veld is dat zorgt voor uitwisseling van informatie. 

Ontwaken en een spiritueel leven leiden is niet kiezen voor 'de makkelijke weg'. Het brengt een hele verantwoordelijkheid met zich mee en veel persoonlijk werk. Centraal staat in mijn mening het proces waarbij we ons ontdoen van de automatische driften van ons ego. Ons ego stuurt ons bewuste zelf terwijl het beter andersom zou zijn.


We incarneren op een bepaald moment om hier lessen te komen leren. We vergeten alles wat onze ziel, ons Hogere Zelf, al weet. We verliezen contact met onze ziel in deze materiële wereld. We gaan geloven dat we ons lichaam zijn, dat we afzonderlijk leven van anderen en van het Goddelijke. We gaan onze gedachten van onze innerlijke criticus en ons Enneagramtype geloven. We leven in een wereld van illusie. Tot we ontwaken.


Dan beseffen we dat het allemaal een illusie is en niet waar het echt om draait in dit leven. Met dit besef begint het echte werk. We maken de keuze om ons te ontdoen van ons ego. Dit houdt in dat we door onze angsten werken, onze verlangens opgeven, onze eigen schaduw onder ogen zien, kortom; we werken hard! Waarom doen we al deze moeite? Omdat we weten dat we steeds meer in contact komen met onze Ziel en dat is de beloning. Onze intuïtie komt te voorschijn en geeft ons inzicht in wat onze levensmissie is.


Op deze manier komen we dan bij waar het echt om draait bij spiritualiteit in mijn ogen: ons leven leven volgens het plan van onze ziel. Zoveel mogelijk leven volgens onze hogere Zelf, onze intuïtie en ons niet laten leiden door onze angsten en verlangens van ons ego. 

Dan komen we dichter en dichter bij de echte vrijheid, bevrijding van onze automatische piloot. Presence en leven in het hier en nu worden dan steeds makkelijker. 


Spiritualiteit is niet zweverig. Het is net meer bewust leven in het aardse bestaan. 

158 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven